0

Kako deluje centralni sistem?


Centralni sesalni sistem že po svoji zasnovi ne izpihuje zrak nazaj v dom, temveč ga odnese ven.

Centralni sesalni sistemi se glede na tehnologijo v grobem ločijo na tri različne sisteme:

  1. suh sistem
  2. kombiniran suh/vodni sistem brez odtoka (potrebno praznenje zbiralne posode)
  3. kombiniran suh/vodni sistem z avtomatskim odtokom

Seveda ni potrebno posebej izpostavljati, da je centralni sesalni sistem z avtomatskim odtokom, ki omogoča tudi mokro sesanje, daleč najbolj uporaben sistem, ki od uporabnika ne zahteva nobenega vzdrževanja v smislu čiščenja ali praznenja zbiralne posode. Obenem ima tak sistem najbolj širok spekter uporabe tako v domačem kot tudi v poslovnem ali industrijskem okolju.

Centralni sesalni sistem v objektu je sestavljen iz štirih sklopov:

  • cevni instalacijski sistem (razpeljava po objektu)
  • sesalne vtičnice
  • sesalni komplet s cevjo dolžine 7-15m in sesalnimi nastavki (krtačami)
  • sesalna enota (sesalec)

Cevni – instalacijski sistem

Cevni instalacijski sistem (napeljava) je izveden iz PVC cevi premera 50 mm, ki so vgrajene v zidove in tla. V stanovanjskih objektih običajno poteka ena vertikala v zidu iz ene etaže v drugo etažo na sredi stanovanjskega objekta, večino preostalih cevi pa se polaga horizontalno na betonsko ploščo (pod estrih) ali pod strop (v primeru spuščenih stropov Knauf, Rigips, Armstrong...) in se zaključi s podometnimi dozami za sesalne vtičnice. Ob ceveh poteka krmilna nizkonapetostna električna instalacija (12V). Pri izvedbi instalacijskih je potreben še ostali material (lepilo za hladno lepljenje, spojke, vezice...) in vezni elementi kot so kolena, odcepi...
Za vgradnjo vodnega centralnega sesalnega sistema, ki ga kot edini proizvajalec ponuja kanadski DRAINVAC, je potrebno pri izvedbi instalacij pravilno vgraditi kolena pri prehodih med horizontalno in vertikalno linijo zaradi preprečitve uhajanja posesane tekočine nazaj v vtičnice (sifoni) - ostala instalacija je identična kot pri suhih centralnih sistemih.

         

Sesalne vtičnice

Sesalne vtičnice so vgrajene v zid (stenska vtičnica), običajno v višini električnih vtičnic, po potrebi pa se vgradijo na poljubno višino in lokacijo (odvisno od zahtev stranke). Vtičnice se razporedijo po objektu tako, da je z izbrano sesalno cevjo (glede na sesalni komplet) moč doseči vse vogale v objektu. Zakriti odpiralni mehanizem sesalne vtičnice pomeni na eni strani estetski izgled v prostoru, po drugi pa ustrezno tesnenje, ki onemogoča uhajanje zraka (pogoj za ustvarjanje podtlaka). Poleg vgradnih stenskih sesalnih vtičnic poznamo tudi nadometne vtičnice (za nadometne instalacije - recimo pri adaptacijah stanovanjskih objektov, v gospodarskih poslopjih in v industriji) ter talne sesalne vtičnice, imenovane tudi talne smetišnice.

                        

Sesalni kompleti (kiti)

Sesalni kompleti vsebujejo gibljivo sesalno cev, kovinsko držalo s stikalom za vklop ter osnovne nastavke za sesanje (ščetke in krtače različnih oblik in dimenzij za različna področja uporabe). Standardne dolžine sesalnih cevi so 9 m, 12 m in 15 m. Ponujamo različno paleto sesalnih kompletov, katerih izbiro svetujemo stranki ob nakupu glede na namen uporabe centralnega sesalnega sistema. Za najbolj robustno (pogosto) uporabo v težjih delovnih pogojih obstajajo tudi posebni sesalni kompleti iz nerjavečega jekla.

                

        

Sesalna enota (sesalec)

Sesalna enota je sestavljena iz ohišja (z doživljenjsko garancijo) in snemljivega zbiralnika za nečistoče. Sesalna enota je pritrjena na zidu (v pomožnem prostoru), izpuh zraka pa je napeljan ven iz objekta preko izpušne rozete ali pa v zračnik dimnika. Za vgradnjo vodnega sesalnega sistema mora biti na mestu priklopa sesalne enote tudi vodni priključek in v primeru avtomatskega praznenja zbiralne posode tudi odtok v kanalizacijo (najmanj fi 50 mm).
Pri izbiri sesalne enote je potrebno upoštevati različne dejavnike: velikost objekta, število etaž, želeno število vtičnic, dolžina cevne napeljave, pri čemer vam naši strokovnjaki svetujejo že v ponudbeni fazi.

            

Delovanje sesalne enote

V instalaciji centralnega sesalnega sistema je hitrost suhih nečistoč precejšnja, tesnenje na vseh spojih pa ključno, zato je zelo pomembno, da vam instalacijo sistema naredijo za to usposobljeni in izkušeni izvajalci. Samostojni domači mojstri si lahko cevno napeljavo uredijo v lastni režiji z navodili naših montažerjev, pri čemer družba VACSI zagotavlja poleg svetovanja in nadzora nad izvedbo tudi dobavo potrebnega materiala.

Pri centralnem sesalnem sistemu se filtriran zrak izpiha iz objekta, zato je učinek čiščenja 100%. Nečistoče ostanejo sfiltrirane v zbiralni posodi oz. se pomešane z vodo samodejno odplaknejo v kanalizacijo. Zato v takem objektu ni mikro prahu, alergenih delcev in drugih očesu nevidnih mikro nečistoč, ne zaudarja po sesalniku in prahu, istočasno pa se objekt prezrači zaradi enormnega pretoka zraka skozi centralni sesalni sistem.

Sistem izvlečne sesalne cevi (Hide-a-hose ali RetraFlex)

Zadnjih nekaj let kupcem ponujamo tudi naprednejši (nadstandardni) sistem centralnega sesanja - sistem izvlečne sesalne cevi. V tem primeru je namreč sesalec takoj pri roki, saj uporabnik sesalno cev dolžine 9 ali 12 metrov enostavno izvleče iz stenske vtičnice, nanjo priključi držalo s teleskopsko cevjo in krtačo in lahko prične s sesanjem!

Od 2014 je na voljo prenovljen sistem izvlečne sesalne cevi Retraflex, ki ponuja nekoliko drugačno podometno vtičnico, večjo izbiro dekorativnih pokrovov in nižjo ceno. 

 


Vse cene so z DDV.