0

Pogosta vprašanja

Je možno centralne sesalne sisteme vgraditi v že obstoječe domove?

Vsekakor! Dejstvo je, da je bolj običajno in tudi bolj enostavno inštalirati centralni sesalni sistem v novo zgradbo ali v obstoječo zgradbo med večjimi obnovitvami, toda ravno tako jo zlahka namestite v že obstoječi dom. V tem primeru optimiramo število potrebnih vtičnic na minimum, napeljavo pa poskušamo postaviti na takšna mesta, ki niso najbolj vidna ali pa jih je moč dobro zakriti (npr. vogal sten, ki se zapre s knauf ploščami).


Se je potrebno izseliti, medtem ko razbijajo po zidovih?

Ne. Napeljanje centralnega sesalnega sistema je preprosto. Ni nobenega pretiranega razbijanja po zidovih, vertikalne preboje skozi nosilne plošče pa izvajamo s posebnimi diamantnimi vrtalnimi kronami, ki ne proizvajajo prahu. Mojstri so ponavadi pri vas en delavnik - odvisno od velikosti objekta.


Bo zaradi vgrajenega centralnega sesalnega sistema moj dom čistejši?

Da, seveda. Enormna sesalna moč centralnega sesalca dvigne celo najbolj trdovraten in skrit prah, nesnago in alergente z vaših tal, pohištva in zaves. Ker vse nečistoče potujejo po plastičnih ceveh do sesalne enote oz. sanitarne vrečke v njej, ni bojazni, da bi se drobni delci vrnili nazaj v vaše stanovanje.

Pri centralnem sesalnem sistemu se filtriran zrak izpiha iz objekta, zato je učinek čiščenja 100%. Nečistoče ostanejo sfiltrirane v zbiralni posodi oz. se pomešane z vodo samodejno odplaknejo v kanalizacijo. Zato v takem objektu ni mikro prahu, alergenih delcev in drugih očesu nevidnih mikro nečistoč, ne zaudarja po sesalniku in prahu, istočasno pa se objekt prezrači zaradi enormnega pretoka zraka skozi centralni sesalni sistem.


Je centralni sesalni sistem drag, kolikšna je investicija?

Centralni sesalci so stroškovno primerljivi z vgrajenimi pomivalci posode. Delujoč DRAINVAC centralni sesalec, vključno z instalacijami, je lahko v vašem domu že za manj kot 1.000 EUR. Dražji centralni sesalni sistemi, ki omogočajo tudi sesanje mokrih nečistoč in imajo avtomatski odtok v kanalizacijo, so v poprečju dražji za 1.000 EUR.


Kako torej centralni sesalec deluje?

Preprosto vklopite gibljivo cev z držalom in krtačo v vtičnico na zidu in centralni sesalec posesa, prenese in odloži nesnago in alergene v zbiralnik (sanitarno vrečko) glavne sesalne naprave, ki se nahaja v kleti ali garaži. V instalaciji centralnega sesalnega sistema je hitrost suhih nečistoč precejšnja, tesnenje na vseh spojih pa ključno, zato je zelo pomembno, da vam instalacijo sistema naredijo za to usposobljeni in izkušeni izvajalci. Samostojni domači mojstri si lahko cevno napeljavo uredijo v lastni režiji z navodili naših montažerjev, pri čemer družba VACSI zagotavlja poleg svetovanja in nadzora nad izvedbo tudi dobavo potrebnega materiala.

Pri centralnem sesalnem sistemu se filtriran zrak izpiha iz objekta, zato je učinek čiščenja 100%. Nečistoče ostanejo ločene v zbiralni posodi oz. se pomešane z vodo samodejno odplaknejo v kanalizacijo. Zato v takem objektu ni mikro prahu, alergenih delcev in drugih očesu nevidnih mikro nečistoč, ne zaudarja po sesalniku in prahu, istočasno pa se objekt prezrači zaradi enormnega pretoka zraka skozi centralni sesalni sistem.

Kaj se zgodi z nesnago?

Nekajkrat na leto vrečko ali zbiralnik preprosto spraznite. Seveda ni potrebno posebej izpostavljati, da je centralni sesalni sistem z avtomatskim odtokom, ki omogoča tudi mokro sesanje, daleč najbolj uporaben sistem, ki od uporabnika ne zahteva nobenega vzdrževanja v smislu čiščenja ali praznenja zbiralne posode. Obenem ima tak sistem najbolj širok spekter uporabe tako v domačem kot tudi v poslovnem ali industrijskem okolju.


So vsi centralni sesalni sistemi enaki?

Ne, nikakor ne, jim pa je skupen način delovanja.

DRAINVAC centralni sesalni sistemi se glede na tehnologijo v grobem ločijo na tri različne sisteme:

  1. suh sistem
  2. kombiniran suh/vodni sistem brez odtoka (potrebno praznenje zbiralne posode)
  3. kombiniran suh/vodni sistem z avtomatskim odtokom

Seveda ni potrebno posebej izpostavljati, da je centralni sesalni sistem z avtomatskim odtokom, ki omogoča tudi mokro sesanje, daleč najbolj uporaben sistem, ki od uporabnika ne zahteva nobenega vzdrževanja v smislu čiščenja ali praznenja zbiralne posode. Obenem ima tak sistem najbolj širok spekter uporabe tako v domačem kot tudi v poslovnem ali industrijskem okolju.

Centralni sesalni sistem v objektu je sestavljen iz štirih sklopov:

  • cevni instalacijski sistem (razpeljava po objektu)
  • vtičnice
  • sesalni komplet (kit)
  • sesalna enota (sesalec)


Zakaj je centralni sesalec za ljudi z alergijami boljši kot prenosni sesalec?

Veliko nesnage, prahu in alergenov je premajhnih, da bi se ulovili v vrečke prenosnih sesalcev, zato jih odpihne naravnost nazaj v prostor in zrak, ki ga dihamo. Centralni sesalec odlaga delce v zbiralnik, ki je lociran stran od vas in vaše družine. Delce, ki so premajhni za zbiralnik, prefiltrira v okolico (izpuh), kjer se varno razgradijo.


Pravite, da centralni sesalec odstrani več umazanije iz moje hiše. Kaj bo še odstranil?

Verjetno obilico kihanja.


Imam pretežno linolejna ali parketna tla. Zakaj bi vseeno hotel centralni sesalec?

Centralni sesalec je primeren za vse talne površine. Izvrsten je za marmor, kamen, ploščice… kar želite. Veliko nesnage se nabira v prostoru, ko prah brišete na roke. S posebnimi nastavki lahko vaš centralni sesalni sistem uporabljate tudi za sesanje prahu iz polic, spominkov, slik...


Glede na to, da je centralni sesalec tako močan, ali to ne pomeni, da uničuje preproge?

Ne. Preproge uničuje umazanija, ki je v njih. Kadar ljudje hodijo po umazani preprogi, umazanijo še bolj vtirajo in s tem preprogo uničujejo. Centralni sesalec odstrani več nesnage in s tem podaljša življenje vašim preprogam.


Je glavna sesalna naprava težka?

Glavna sesalna naprava ostane v vaši kleti ali garaži. Edino, kar boste vi prenašali, je lahka gibljiva cev s priključki. Sesalni kompleti vsebujejo gibljivo sesalno cev, kovinsko držalo s stikalom za vklop ter osnovne nastavke za sesanje (ščetke in krtače različnih oblik in dimenzij za različna področja uporabe). Standardne dolžine sesalnih cevi so 9 m, 12 m in 15 m. Ponujamo različno paleto sesalnih kompletov, katerih izbiro svetujemo stranki ob nakupu glede na namen uporabe centralnega sesalnega sistema. Za najbolj robustno (pogosto) uporabo v težjih delovnih pogojih obstajajo tudi posebni sesalni kompleti iz nerjavečega jekla.


Kje so naprave ponavadi vgrajene?

Kleti in garaže so prostori, ki se jih najpogosteje uporabi za vgradnjo sesalne enote. Razlogi so sledeči:
  1. nesnaga in prah sta odstranjena iz bivalnih prostorov,
  2. hrup delujoče sesalne naprave je zunaj (ko sesate se sliši samo zvok sesajočega zraka skozi krtačo),
  3. omogoča tudi preprosto čiščenje garaže in vozil.


Kaj če bi napravo vgradil v omaro?

To je mogoče pod pogojem, da ima primerno zračenje. Običajno se takšna rešitev uporablja v stanovanjih, recimo pod kuhinjski pult..


Koliko zidnih priključkov je potrebnih v povprečnem domu?

Ponavadi velja, da imamo priključek na vsakih 30-50 kvadratnih metrov talnih površin. Načeloma je tako, da več ko jih imate, lažje bo čiščenje. Po drugi strani pa več priključkov pomeni, da bo vaša napeljava dražja. Kadar se odločate,
koliko priključkov boste imeli, ne pozabite na klet, garažo, zunanjo teraso, dvorišče...


Imam dolge hodnike. Jih bo cev centralnega sesalca dosegla?

Da. Lahko ji dodajate podaljšave, ali pa vgradite več zidnih priključkov (vtičnic). Standardne dolžine sesalnih cevi so 7,5 m, 10,5 m, 12 m in 15 m.
 

Kaj napravo vklopi?

Vstavitev gibljive sesalne cevi v priključitveno vtičnico v zidu poveže dve 24-voltni (nizka napetost) kontaktni igli in avtomatsko požene centralno sesalno napravo (v garaži ali kleti). S sesanjem lahko pričnete takoj. Nekateri (boljši) sesalni kompleti vsebujejo držalo, ki ima na ročaju tudi stikalo za vklop sesalne enote - v tem primeru se ob priključitvi cevi v vtičnico sesalna enota ne zažene samodejno, temveč jo lahko kontroliramo preko ročke.


Kaj se zgodi v primeru, da se moji otroci dotaknejo 24 voltnega stika v vtičnici?

24 voltov je nizka napetost – podobna tisti, ki jo uporabljate za zvočnike – in ni nevarna.


Lahko s svojim centralnim sesalcem posesam vodo ali druge tekočine?

Da, seveda. S kombiniranim centralnim sesalnim sistemom lahko sesate tudi tekočine in mokre nečistoče. Takšen sistem je zlasti uporaben v gospodinjstvih (za mokro čiščenje preprog, kuhinje, keramičnih površin), poslovnih prostorih in gospodarskih poslopjih (avtopralnice, gostinski objekti, frizerski saloni, zdravstvene ustanove in ordinacije, konjušnice, veterine, ...) in industrijskih objektih (z vgrajenimi dodatnimi ločevalci za sesanje ostružkov, opilkov, tehnološke vode, ...). Za vgradnjo kombiniranega suho/mokrega sesalnega sistema mora biti na mestu priklopa sesalne enote vodni priključek in v primeru avtomatskega praznenja zbiralne posode tudi odtok v kanalizacijo (najmanj fi 50 mm).


Vse cene so z DDV.